Miljö- och hälsoskydd – Begränsning
Miljö- och hälsoskyddets centrala uppgift är att verkställa lagstiftning och övervakning relaterad till miljö- och hälsoskydd i kommunens område. Verksamheten består alltså främst av övervakning och uppföljning, vilket inte orsakar några betydande utsläpp av växthusgaser. Kemikalietillsynen ansvarar endast för övervakningen av hälsorisker förknippade med kemikalier och är därmed inte direkt inblandad i minskningen av utsläppen av växthusgaser.
En förbättrad energibesparing och energieffektivitet är viktigt i all verksamhet
De viktigaste begränsningsåtgärderna riktar sig också mot en minskning av energiförbrukningen inom miljö- och hälsoskyddets verksamhet och att öka energieffektiviteten samt minska utsläppen orsakade av persontrafik och transporter. Att förbättra logistiken är viktigt, eftersom det bidrar till att minska transporterna. I upphandlingar tar man hänsyn till miljöaspekterna och i all verksamhet strävar man efter att minska avfallet.
Vägledning och rådgivning även i åtgärder för att begränsa klimatförändringarna
Miljö- och hälsoskyddet ska ta hänsyn till miljöaspekterna i alla sina kontakter och kan anta en aktiv roll även i att tillhandahålla vägledning och information om begränsningen av klimatförändringarna. Anvisningar om åtgärder för att begränsa klimatförändringarna kan erbjudas åt verksamhetsutövare och kommuninvånare i samband med övrig rådgivning och vägledning. I synnerhet en ökad energibesparing och energieffektivitet är viktigt.
Begränsningsåtgärder i livsmedelsövervakningen och en sund boendemiljö
Kommunens livsmedelsövervakning övervakar framställning, transporter, förvaring, export, import, försäljning, servering och annan överlåtelse samt marknadsföring av livsmedel. I varje punkt i kedjan kan man utöver övrig övervakning även ta hänsyn till begränsningen av klimatförändringarna: exempelvis ska kylförvaringsutrustning vara energieffektiv och transporterna välplanerade.
I skyddet av en sund boendemiljö ingår ofta förbättring av ventilationen för att undvika mögelproblem. Det är dock viktigt att genomföra regleringen av ventilationen på ett sätt som gör att energiförbrukningen hålls på en rimlig nivå.
Källor ,
Checklista
Klilmatvänliga levnadssätt: Uppmuntras de anställda och kunderna att använda kollektivtrafik eller cykel för att ta sig till arbetet eller uträtta ärenden? Skulle det vara möjligt att erbjuda personalbiljetter?
Uppmuntran till att åka kollektivt, gå eller cykla
Styrkor och fördelar |
Svagheter och osäkerheter |
Kostnader, ekonomiska konsekvenser |
Minskar växthusgasutsläppen. |
Hur ska personalen engageras i verksamheten? |
- Att tillhandahålla lokaler och personalbiljetter ökar kostnaderna. |
Att gå eller cykla kan höja de anställdas kondition. |
|
|
Bättre regionalt samarbete inom den kommunala logistiken |
|
|
Hållbara produkter och upphandlingar: Beaktas apparaternas energiklass i upphandlingen, lägger man vikt vid materialens miljövänlighet och återvinningsbarhet? Serveras vegetarisk och/eller ekologisk mat i personal- och skolmatsalarna?
Hållbara upphandlingar
Styrkor och fördelar |
Svagheter och osäkerheter |
Kostnader, ekonomiska konsekvenser |
Minskar växthusgasutsläppen. |
Hur ska personalen engageras i verksamheten?. |
+ Sparar pengar. |
Sparar pengar. |
Utbildning kostar pengar. |
- Utbildningen av personalen kan medföra kostnader. |
|
Får inte försämra servicenivån. |
|
Information och kommunikation: Har personalen fått anvisningar om förnuftig användning av el, värme och vatten? Är luftkonditioneringen inställd efter ändamålet? Är det möjligt att ta tillvara värmen i frånluften och avloppsvattnet? Har man rett ut hur produktionen och användningen av tryckluft kan effektiviseras?
Energisparande på arbetsplatsen (el, vatten och värme)
Styrkor och fördelar |
Svagheter och osäkerheter |
Kostnader, ekonomiska konsekvenser |
Minskar växthusgasutsläppen. |
Hur ska personalen engageras i verksamheten? |
+ Energisparande sparar pengar Energisparande är 2–10 gånger lönsammare än att bygga ut energiproduktionen. |
Bidrar till att identifiera de bästa sätten att spara energi och öka energieffektiviteten. |
Utbildning kostar pengar. |
+ Förbättrar imagen. |
|
Får inte försämra servicenivån. |
+ Det är lättare att få statligt stöd för energiinvesteringar: för energieffektivitetsutredningar (40–50 %) och för investeringar i energisparande (15–20 %). |
|
Hur ska man identifiera bästa praxis? |
+ Det kostar ingenting att ingå ett energieffektivitetsavtal. |
|
Planerna och strategierna ska följas upp systematiskt, annars kan nyttan av dem gå förlorad. |
- Kan ta upp arbetstid/kräver en externt anställd. |
|
|
- Utbildningen av personalen kan medföra kostnader. |
|
|
- Kostnaderna kan stiga i början när man gör investeringar. |
Information och kommunikation: Har transportpersonalen fått utbildning i ekonomisk körning?
Utbildning i ekonomisk körning
Styrkor och fördelar |
Svagheter och osäkerheter |
Kostnader, ekonomiska konsekvenser |
Minskar växthusgasutsläppen. |
Hur ska personalen engageras i verksamheten? |
+ Sparar pengar. |
Sparar pengar. |
Utbildning kostar pengar. |
- Utbildningen av personalen medför kostnader. |
Trafiken blir tryggare. |
|
|
Energieffektivare transportfordon |
|
|
Information och kommunikation: Har verksamhetsstället tagit en aktiv roll som vägledare och informatör i fråga om begränsning av klimatförändringen?
Utbildning och information
Styrkor och fördelar |
Svagheter och osäkerheter |
Kostnader, ekonomiska konsekvenser |
Kan minska invånarnas växthusgasutsläpp. |
Det kan vara svårt att bedöma resultaten. |
+ Kostnadsbesparingar i samhället på lång sikt |
Relativt enkelt att genomföra |
Hur ska budskapet nå fram? |
+ Nya funktionssätt medför besparingar också för hushållen. |
|
Förändringen av verksamheten grundar sig på frivillighet, inte nödvändigtvis det effektivaste sättet. |
- Det kostar pengar att producera och distribuera broschyrer och arrangera evenemang. |